در این مقاله به توضیح علائم ایدز در روزهای اول تا مراحل آخر بصورت کامل بر طبق مقالات علمی معتبر میپردازیم. ابتلا به HIV و بیماری ایدز شامل سه مرحله میشود: مرحله اول فاز حاد ابتلا، مرحله دوم فاز نهفتگی و مرحله سوم پیشرفت بیماری ایدز است.
فکر میکنید، ممکن است ایدز داشته باشید؟ تنها راهی که پاسخ قطعی این سوال را به شما میدهد، تست و آزمایش ایدز است، با این حال گاهی علائمی که در ادامه بیان میشود نیز ممکن است در افراد ظاهر شود. دکتر میشل هوربرگ (Michael Horberg)، مسئول HIV ایالت اوکلند آمریکا، درمورد علائم اولیه ایدز میگوید:”در مرحله اولیه و حاد ایدز نشانه و علائم عمده آن، بی علامتی است!” در طول یک یا دو ماه پس از ورود ویروس به بدن در 40 تا 60 درصد موارد، افراد نشانههایی شبیه آنفولانزا که بعنوان علائم حاد رتروویروسها شناخته میشود را تجربه میکنند. اما گاهی هم هیچگونه علائمی ظاهر نمیشود.
در ادامه به توضیح هر مرحله ایدز و سپس علائم، هر مرحله را به تفکیک و احتمال بروز آن در هر صد نفر مبتلا میپردازیم:
درصد ایجاد علائم در بدن
دربارهی سه مرحلهی ایدز
مرحله 1 : مرحله عفونت حاد
مرحلهای است که پس از ورود ویروس به بدن به سرعت شروع به تکثیر میکند و تعداد آن در خون افزایش مییابد. این مرحله از هفته دوم تا ششم ابتلا میباشد.
مرحله 2 : مرحله کمون یا نهفتگی
در این مرحله سرعت تکثیر ویروس نقص سیستم ایمنی کند میشود و فرد ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد. این مرحله از بعد پایان مرحله اول شروع میشود و بین 2 تا 15 سال طول میکشد.
مرحله 3 : مرحله پیشرفته و شروع بیماری ایدز
در این مرحله دیگر سیستم ایمنی بدن فرد توانایی خود را در تشخیص عوامل بیگانه خارجی (باکتریها، ویروسها، انگلها و قارچها) و داخلی (سلولهای سرطانی) از دست میدهد. در این مرحله اگر درمان دارویی صورت نگیرد فرد به سرعت فوت میکند.
علائم ایدز در روزهای اول
عفونت حاد hiv دورهای است که معمولاً چند هفته تا حداکثر چند ماه اول پس از ابتلای فرد بروز پیدا میکند. در این مدت حدود 60٪ از بیماران علائمی چون آنفولانزا ( شبه آنفولانز ) را تجربه میکنند. این علائم اولیه hiv نسبتاً شایع است با این حال اغلب توسط افراد مبتلا و پرسنل بهداشت و درمان (پزشک، داروساز، پرستار و ...)، بعنوان شاخص و شکی برای ابتلا به HIV قرار نمیگیرند.
علائم مرحله حاد ممکن است با مجموعهای از علائم غیر اختصاصی همراه بوده و در برخی موارد عفونت hiv زودهنگام ممکن است بدون علامت نیز ( در 40 درصد موارد ) باشد.
علائم حاد ایدز
به طور کلی علائمی که شبیه آنفلونزا میباشد و در مرحله حاد HIV بروز میکند.
شامل:
· ایجاد بثورات پوستی یا حتی راش (با میانگین ۴۸٪ و میزان تقریبا برابر در دو جنس مذکر و مونث)
· علائم دیگر از جمله تب (میانگین ٪۷۵ که ۷۴٪ درجنس مذکر و ۸۳٪ در جنس مونث دیده شده)
· بیحالی وخستگی (میانگین ۶۸٪ که ۷۴٪ در جنس مذکر و ۸۳٪ در جنس مونث)
· دردهای عضلانی ومفاصل (بامیانگین ۴۹٪ که ۷۰٪ درجنس مذکر و
۲۶٪ در جنس مونث)
· گلودرد (با میانگین ۴۰ درصد و درصد شیوع برابر در دو جنس)
· سردرد (با میانگین ۴۵ درصد و شیوع تقریبا برابر در دو جنس)
· تورم گرههای لنفاوی (میانگین ۳۹ درصد و شیوع برابر در دو جنس)
· عرق شبانه (میانگین ۲۸درصد و شیوع برابر در دو جنس)
· اسهال (میانگین ۲۷٪ تخمین)
· تهوع (نسبتا نادر است)
۲ تا ۶ هفته و حتی تا ۱۰ هفته بعد از ورود ویروس ممکن است علائم فوق در فرد ایجاد شود و معمولا ممکن است بین 1 هفته تا 10 روز این علائم ادامه پیدا کنند. علائم این مرحله حاد ( چند هفته اول ) ابتلا به اچ آی وی را، در نمودار های زیر، بر حسب میزان درصد بروز در افراد مختلف، بصورت کامل ذکر کردهایم.
تصاویری از مبتلایان در مرحله یک
برای بزرگ شدن عکسها، روی آن کلیک کنید.
علائم ایدز مرحله دوم نهفتگی (کمون)
علائم ایدز مرحله سوم (مرحله پیشرفته)
علائم مرحله پیشرفته ابتلا به HIV ( بیماری ایدز )
عفونت باکتریایی : باکتریهایی که بصورت بیآزار و با آزار در محیط اطراف و روی بدن ما هستند، باعث ایجاد عفونتهای فرصت طلب شدیدی میشوند.
عفونت کاندیدیایی : کاندیدیدا آلبیکنز نوعی مخمر (قارچ) است که میتواند در قسمتهای مختلف بدن باعث ایجاد عفونت شود.
عفونت کوکسیدیومایکوزیس : کوکسیدیومایکوزیس نوعی قارچ است که از طریق تنفس وارد ریه فرد میشود و آن را درگیر میکند و باعث ایجاد بیماری تب دره میشود.
عفونت کریپتوسپوریدیوم : کریپتوسپوریدیوم نوعی انگل یک سلولی است که باعث ایجاد اسهال در افراد مبتلا میشود و اغلب در افراد سالم بیماریزایی ندارد.
عفونت سایتومگالوویروس (CMV) : این ویروس معمولا در افراد سالم بیماری زایی ایجاد نمیکند با این حال در افراد مبتلا به بیماری ایدز یا هر بیماری دیگری که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود، به ارگانهای مختلف حمله میکند.
آسیب مغزی مرتبط به HIV : آسیب مغزی HIV یکی از عوارض عفونت HIV است که با اختلال عملکرد عصبی، شناختی با شدتهای متفاوت بروز مییابد. تقریبا نیمی از بیماران مبتلا در طول بیماری خود از این وضعیت رنج میبرند.
عفونت هرپس سیمپلکس : این ویروس که دو نوع HSV1 و HSV2 میباشد باعت ایجاد تبخال در ناحیه لب (HSV1) و ناحیه تناسلی (HSV2) میشود. در بیماری ایدز این علائم بسیار شدیدتر و طولانیتر (بیشتر از یک ماه) میشود.
عفونت هیستوپلاسموزیس : هیستوپلاسما نوعی قارچ بیماری زا است که از طریق تنفس وارد بدن میشود.
عفونت ایزوسپوریازیس : این عفونت ناشی از انگل فرصت طلب ايزوسپورا بلى میباشد. در افراد عادی بیماری زایی ندارد ولی در افراد مبتلا به ایدز میتواند باعث مرگ شود.
سارکوم کاپوسی : سارکوم کاپوسی بیماری است که در آن سلولهای سرطانی، پوست یا غشاهای مخاطی لوله گوارشی را میپوشانند و ممکن است از دهان تا مقعد، از جمله معده و روده، یافت شوند. این تومورها به صورت لکههای بنفش یا ندول روی پوست ظاهر میشوند.
لنفوم بوریکت : نوعی سرطان خون نادر و کشنده با منشا لنفوسیت بی است.
سرطان خون ایمنوبلاستیک : نوعی سرطان خون کشنده با منشا سلولهای بنیادی خونساز مغز استخوان است.
عفونتهای مایکوباکتریمی : مایکوباکتریمها خانوادهای باکتریایی هستند که میتوانند باعث ایجاد جزام، سل ریوی و انواع سلهای خارج ریوی شوند.
عفونت پنوموسیستیس جیرووسی : نوع مخمر قارچی است که میتواند باعث عفونت ریه در افراد مبتلا به ایدز شود.
در پایان اگر درمان نشود یا درمان موفقیت آمیز نباشد مرگ
علائم کلی آلودگی با ویروس HIV:
در ادامه به توضیح بیشتر علائم شایعتر ابتلا به HIV و ایدز در افراد میپردازیم:
1 . تب خفیف از اولین علائم میباشد.
تب ملایم با دمای حدود 8/38 درجه سانتیگراد. تب نسبت به بقیه علائم ایدز، علامت شایعتری میباشد. در این مرحله، ویروس در خون در حرکت است و شروع به تکثیر زیادی کرده است. البته تب در اثر بسیاری از بیماریهای دیگر نیز ایجاد میشود.
2 . ضعف و خستگی و بیحالی
عفونت و التهاب ویروس و درگیری سیستم ایمنی بدن با ویروس، باعث احساس خستگی و ضعف میشود. ضعف در هر دو مرحله اولیه و مرحله مزمن و بیماری ایدز مشاهده میشود.
3 . درد ماهیچهها، درد مفاصل و غدد لنفاوی متورم
این علائم با بسیاری از بیماریهای دیگر همپوشانی دارد و شبیه میباشد. غدد لنفاوی، قسمتی از سیستم ایمنی بدن میباشند که هنگامی که میکروبی وارد بدن میشود، در این غدد به دام میافتند و گلبولهای سفید به آنها حمله میکند. تعداد زیادی از این غدد در زیر بغل، کشاله ران و گردن وجود دارد.
4 . گلو درد و سردرد
گلودرد و سردرد نیز اغلب مشاهده میشود. اگر بتازگی (یک تا سه ماه گذشته) رفتار جنسی پرخطری را تجربه کردید، و این علامت را دارید، آزمایش ایدز دادن، فکر خوبی است. ویروس در مرحله حاد و اولیه مسریتر میباشد.
5 . بثورات و راش پوستی
راش اصطلاحی است که وقتی پوست تحریک شده و ملتهب یا متورم شده بیان میشود. بثورات پوستی نیز به جوشها و دانههای ریز سطح پوست اطلاق میشود. جوشهایی با نواحی صورتی رنگ و کمی دردناک و تا حدودی گسترده میتواند از علائم ایدز باشند. ( 11 علائم پوستی ایدز )
6 . تهوع، استفراغ و اسهال
30 تا 60 درصد افرادی که دچار آلودگی با ویروس ایدز میشوند، دوره کوتاهی از تهوع، استفراغ یا اسهال را تجربه میکنند.
این علائم ممکن است در اثر مصرف داروهای ضد رتروویروسی و یا عفونت مزمن بیماری ایدز و ایجاد عفونتهای فرصت طلب در اثر تضعیف سیستم ایمنی بدن ایجاد شود.
کاهش وزن بدون دلیل یکی از نشانههای بیماریهای پیشرفته است و میتواند به علت اسهال شدید نیز ایجاد شود. کاهش وزن، نشانه تضعیف سیستم ایمنی بدن میباشد. طبق تعریف دپارتمان سلامت و خدمات انسانی آمریکا، سندرم کاهش وزن، به کاهش 10% یا بیشتر وزن و یا داشتن اسهال و ضعف برای بیش از 30 روز اطلاق میشود.
8 . سرفه خشک
معمولا از اولین علائم میباشد که اغلب با آلرژیها یا سرماخوردگی یا سل اشتباه میشود. سرفههایی خشک برای چند هفته که بنظر نمیرسد با داروهای معمولی مانند آنتیبیوتیک یا ضدآلرژی خوب شود.
9 . ذاتالریه
ذاتالریه ناشی از ایدز، شدید میباشد و باعث بستری شدن فرد در بیمارستان میشود. ذاتالریه حالتی است که به عفونت و التهاب ریهها اطلاق میشود و مجاری هوایی با مایع، خلط یا چرک پر میشود.
10 . عرق شبانه
حدودا نیمی از افراد در مراحل اولیه آلودگی با ویروس ایدز دچار عرق شبانه میشوند. و بمرور میتواند بیشتر شود و ربطی به فعالیت ورزشی فرد و یا دمای اتاق ندارد. خیس شدن لباس خواب و ملافه تخت در این حالت مشاهده میشود.
11 . تغییرات ناخنها
چماقی شدن ناخن (افزایش انحنای ناخنها و پهن شدن انتهای انگشتان)، شکستگی ناخنها، تغییر رنگ ناخنها (خطوط سیاه یا قهوهای بصورت افقی یا عمودی روی آن) در مواردی مشاهده میشود.
12 . عفونتهای قارچی
که کمتر در مراحل اولیه آلودگی با ویروس ایدز ظاهر میشود و بیشتر در مراحل بیماری و ابتلای به ایدز دیده میشود. آفت دهان و برفک دهانی که در اثر قارچها ایجاد شده و میتواند بلع را مشکل کند.
13 . گیجی و عدم تمرکز
مشکلات شناختی و روانی که از نشانههای زوال عقل ناشی از ایدز میباشند. این علایم معمولا در مراحل انتهایی بیماری ایجاد میشود. علاوه بر این گیجی و عدم تمرکز، کاهش حافظه و مسائل رفتاری مانند خشم و حساسیت نیز از این نوع علائم میباشند. (چقدر نگران ایدز باشیم؟)
14 . تبخال (تبخال دهان و لب) و هرپس تناسلی (ناحیه جنسی)
این دو میتوانند از علائم فاز اولیه ورود ویروس و هم علائم مزمن بیماری ایدز باشند. همچنین داشتن هرپس تناسلی و زگیل و زخم تناسلی جزو ریسک فاکتورهای ایدز میباشد و باعث افزایش احتمال انتقال و آلودگی به ویروس ایدز میشود.
15 . مورمور شدن دستها و پاها
بیماری ایدز باعث بیحسی و مورمور شدن دستها و پاها میشود. این علائم زمانی است که اعصاب محیطی آسیب دیدهاند. این حالت با داروی گاباپنتین، برطرف میشود.
16 . دوره قائدگی نامنظم
از علائم دیگر آلودگی با ویروس HIV افزایش احتمال قائدگی نامنظم میباشد که میتواند باعث دورههای پریودی کمتر و سبکتر شود. آلودگی با این ویروس باعث شروع سریعتر دوره یائسگی (47-48 سالگی) میشود.
باید توجه کنیم که نمیتوان بر مبنای علایم ایدز درمورد تشخیص قطعی آن نظر داد و حتما و در همه جای دنیا مبنای تشخیص ایدز انجام آزمایش و تست ایدز میباشد. با استفاده از کیت خودازیابی ایدز میتوانید بصورت محرمانه از وضعیت ابتلای خود به ایدز آگاهی یابید.
در این مقاله تمامی علایم ایدز را در همه مراحل بیان کردیم. اگر سوالی دارید میتوانید با استفاده از ابزارهای آنلاین مشاوره، تشخیص و درمان ایدز و اچ آی وی (متدا) ما پاسخ خود را دریافت کنید. همچنین از قسمت فروشگاه ما میتوانید اقدام به تهیه اورژانسی و محرمانه کیت خودارزیابی ایدز کنید.
22 نظر در “علائم ایدز در روزهای اول تا انتها (همه علائم در طی زمان و در هر مرحله)”