ایدز

علائم ایدز بعد از دو ماه

علائم ایدز بعد از دو ماه

human immunodeficiency virus (HIV) ویروسی است که به CD4، نوعی از سلول­‌های سیستم‌­ایمنی، آسیب زده و توانایی بدن در مقابله با انواع بیماری‌­ها را پایین می‌­آورد. درشرایطی که بیماری تشخیص داده­ نشود، ویروس به ­سلول­‌های بیشتری آسیب وارد کرده و وضعیتی به­‌نام ایدز را به‌­وجود می­آورد. ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی، به شرایطی اطلاق می‌­شود که بدن به­‌شدت تضعیف شده و درمعرض عفونت و سرطان‌­های مختلف قرار می‌­گیرد. متاسفانه درحال حاضر، درمان قطعی برای این اختلال وجود ندارد اما داروهای موجود می­‌توانند روند پیشرفت بیماری را کند کرده و اکثر افراد مبتلا را قادر به زندگی سالم و طولانی سازند. درواقع می‌­توان گفت، با تشخیص زودهنگام و شروع درمان به­‌موقع، اغلب افراد HIV مثبت، طول عمری طبیعی و مشابه سایرین خواهند داشت (1،2).

انتقال ویروس

ویروس اچ آی وی در مایعات مشخصی از بدن فرد آلوده شامل خون، مایع­‌انزالی، مایع پیش انزالی، مایعات واژن، مایعات رکتوم و شیر مادر وجود دارد و می­­‌تواند ازطریق ارتباطات جنسی، از مادر به کودک (در دوران بارداری، زایمان یا شیردهی) و تماس با خون آلوده منتقل شود. این ویروس از راه بزاق انتقال پیدا نمی­‌کند (3). شرایط ویژه­‌ای وجود دارند که ریسک ابتلا به بیماری را افزایش می‌­دهند، از جمله:

–       داشتن بیش­‌از یک شریک جنسی

–       رابطه‌­جنسی محافظت‌­نشده با فردی که ممکن است آلوده به HIV باشد، شامل افرادی که از سابقه‌­جنسی آن­ها اطلاعی ندارید.

–       تزریق دارو با سوزن یا سرنگ مشترک

–       انجام تست هپاتیت یا نوعی بیماری­ مقاربتی مانند سیفلیس، سوزاک، کلامیدیا یا تبخال، در گذشته یا درحال حاضر.

–       رابطه‌­جنسی با فردی که ممکن است یکی از موارد فوق را شامل شود (4)

علائم بیماری

عفونت اچ آی وی در سه مرحله اتفاق می­‌افتد. با تشخیص و درمان به‌­موقع، ممکن است فرد برای سال‌­ها در استیج‌­های اولیه باقی بماند. اما اگر درمانی صورت نگیرد، وضعیت فرد به مرور وخیم‌­تر شده و علائم شدیدتر می­‌شوند.

مرحله اول (عفونت‌­حاد)

دراکثر مواقع، افراد بلافاصله پس از ابتلا به بیماری متوجه آن نشده و حدود 2 تا 6 هفته زمان می­برد تا اولین علائم آشکار شوند. به­‌این مرحله عفونت حاد یا اولیه اچ آی وی، گفته می‌­شود. علائم ظاهرشده در این مرحله مشابه آنفولانزا بوده و شامل موارد زیر می‌­باشند:

–       سردرد

–       خستگی

–       درد ماهیچه

–       گلودرد

–       التهاب غدد لنفاوی

–       بثورات قرمزی روی تنه که باعث ایجاد خارش نمی­‌شوند

–       تب

–       زخم در دهان، مری، مقعد یا اندام تناسلی

–       سردرد و سایر علائم عصبی

انجام آزمایش در این مرحله به دو دلیل اهمیت ویژه‌­ای دارد. 1- سطح ویروس HIV در خون و سایر مایعات بدن، بسیار بالا است و درنتیجه ریسک انتقال ویروس به دیگران را افزایش می­‌دهد. 2- شروع درمان در مراحل اولیه بیماری، در تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از بروز علائم محتمل بعدی، بسیار موثر است (5).

2.مرحله دوم (تاخیری بالینی)

نشانه­‌های ایجاد شده پس از یک تا دو هفته برطرف شده و فرد به مرحله مزمن بیماری وارد می‌­شود. در این دوران، ویروس در بدن حضور داشته و به سلول‌­ها آسیب می­‌زند اما هیچ علامتی ایجاد نمی‌­کند. ممکن است این وضعیت تا 10-15 سال ادامه پیدا کند اما به­‌معنای ازبین رفتن ویروس نیست. بنابراین ممکن است علائم ایدز بعد از دو ماه ابتلا به ویروس، هیچ موردی را شامل نشده و فرد در دوره نهان بیماری به‌­سر ببرد. در این دوران، شخصِ آلوده می­‌تواند بیماری را به سایرین نیز منتقل کند (5).

مرحله سوم (علائم ایدز)

ایدز، مرحله پیشرفته‌­ای از بیماری است و معمولا زمانی رخ می­‌دهد که تعداد CD4های بدن به کمتر از 200 عدد رسیده و سیستم ایمنی به‌­شدت آسیب دیده‌­باشد. در این مرحله فرد درگیر عفونت و بیماری‌­های فرصت‌­طلبی می‌­شود که پیشتر توانایی مقابله با آن­ها را داشته‌­است. از علائم بیماری در این مرحله می‌­توان به موارد زیر اشاره کرد:

–       خستگی مداوم

–       التهاب غدد لنفاوی در گردن یا کشاله­­‌ران

–       تبی که بیش­از 10 روز طول بکشد

–       عرق­‌شبانه

–       کاهش وزن ناگهانی و بی‌­دلیل

–       لکه‌­هایی ارغوانی روی پوست که از بین نمی‌­روند

–       تنگی­‌نفس

–       اسهال شدید و طولانی‌­مدت

–       عفونت‌­های مخمری در دهان، گلو یا واژن

–       کبودی یا خون‌ریزی غیرقابل توضیح

–       علائم عصبی مانند از دست‌­دادن حافظه، گیجی، مشکلات تعادل، تغییرات رفتاری، تشنج و تغییرات بینایی (5)

درنهایت باید توجه کرد که تنها روش قابل‌­اعتماد برای تشخیص این بیماری، آزمایش است، زیرا همانطور که اشاره شد ممکن است افراد تا سال‌­ها هیچ علامتی نداشته‌­باشند و نشانه­‌ها زمانی ظاهر می­‌شوند که فرد به‌­شدت درگیر بیماری شده و در مراحل نهایی به­‌سر می­برد. البته تست­‌های مرسوم، امکان تشخیص بیماری در هفته‌­های ابتدایی را نداشته و نیاز است مدت زمانی بگذرد تا سطح آنتی­‌بادی­ به مقدار قابل قبولی برسد و امکان تشخیص ویروس در بدن فراهم شود. بنابراین اگر به وجود اچ آی وی در بدن خود شک دارید، نیاز است با پزشک مشورت کرده و آزمایش مربوطه را پیگیر شوید (6).

منابع:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/
  2. https://www.healthline.com/health/hiv-aids
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/17131#causes
  4. https://www.webmd.com/hiv-aids/hiv-aids-screening
  5. https://www.webmd.com/hiv-aids/understanding-aids-hiv-symptoms
  6. https://www.webmd.com/hiv-aids/do-i-have-hiv

 

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *