ایدز

راه تشخیص ایدز

راه تشخیص ایدز چیست؟

اگر بخواهیم بسیار خلاصه راه تشخیص ایدز را شرح دهیم، تنها راه مطمئن انجام آزمایش است. آزمایش‌های ایدز برای اولین بار در سال ۱۹۸۵ از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، برای تشخیص ویروس اچ‌آی‌وی مجوز گرفتند. تا قبل از آن، هیچ راهی برای تشخیص بیماری ایدز وجود نداشت و تنها با توجه به علایم کشنده افراد در مرحله پایانی عفونت، اشخاص متوجه یک بیماری خطرناک به نام ایدز می‌شدند (۱).

اهمیت تشخیص به موقع

امروزه تنها راه تشخیص ایدز به‌طور قطعی، انجام آزمایش است که اهمیت زیادی دارد. درواقع تشخیص به‌موقع بیماری، باعث می‌شود افراد قبل از ضعیف شدن سیستم ایمنی درمان را شروع کرده و روند درمان موثرتری داشته باشند. به علاوه، زنجیره انتقال ویروس HIV با تشخیص به‌موقع ویروس مختل می‌شود.

روابط جنسی محافظت نشده در بیماران اچ‌ای‌وی مثبت که خیلی سریع از بیماری خود مطلع شده‌اند، کمتر است و از طرفی افرادی که با بیماران HIVمثبت در ارتباط هستند، در صورت اطلاع از وضعیت سلامتی شریک جنسی خود می‌توانند بدون نیاز به قطع رابطه و با استفاده از داروهای PrEP از ابتلای خود به ویروس جلوگیری کنند.

علایم بالینی نمی‌تواند نشانه قطعی بیماری ایدز باشد، چراکه بسیاری از افراد در مراحل اولیه و مزمن بیماری ایدز، هیچ علامتی  را تجربه نمی‌کنند. حتی اگر علائم در مراحل اولیه بروز پیدا کنند، بسیار شبیه بیماری آنفلوانزا بوده و قابل افتراق نمی‌باشند. بنابراین بامشاهده این علائم در اشخاصی که در معرض ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی قرار گرفته‌اند، تنها با انجام آزمایش می‌توان در مورد نشانه‌ها قضاوت کرد (۲).

آزمایش‌های تشخیص ایدز

آزمایش غربالگری ایدز (شامل تست‌های خودارزیابی ایدز در منزل و تست‌های الایزا در آزمایشگاه)، رایج‌ترین راه تشخیص ایدز می‌باشد. در این روش، آنتی‌بادی‌های تولید شده در بدن علیه ویروس اچ‌آی‌وی شناسایی می‌شوند و دقت آن 99.8% است. نتیجه‌ی مثبت آزمایش غربالگری، باید با آزمایش‌های تاییدی مانند آزمایش وسترن‌بلات تایید شود.

از آزمایش‌های دیگر تشخیص بیماری ایدز، آزمایش PCR است که به علت هزینه بالا، اغلب در افرادی که از بیماری ایدز خود مطلع و تحت درمان هستند، برای پیگیری میزان اثر بخشی داروها استفاده می‌شود. در این روش تعداد ویروس اچ‌آی‌وی در بدن (بار ویروسی) سنجیده شده و کاهش تعداد ویروس نشان دهنده اثر بخشی درمان است (۳).

منابع:

(۱)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2095005/

(۲)https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/symptoms-of-hiv

(۳)https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-testing/test-types.html

 

 

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *