سریعترین راه تشخیص ایدز
HIV ویروسی است که به سلولهای سیستم ایمنی آسیب زده و موجب کاهش پتانسیل بدن در مقابله با انواع عفونتها میشود. در شرایطیکه این وضعیت درمان نشود، اچ آی وی بهتدریج تکثیر شده وسلولهای بیشتری را درگیر میکند و درنهایت منجر به ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی میشود. نکته کلیدی در این بیماری، تشخیص زودهنگام و درمان فوری است که میتواند طول عمر اکثر افراد مبتلا را به یک طول عمر طبیعی برساند.
سریعترین راه تشخیص ایدز
تشخیص HIV، به وسیله تستهای متعددی انجام میشود که زمان لازم برای دریافت نتایج آنها متفاوت است:
- آزمایش مبتنی بر آنتیبادی: در این تست، حضور پروتئینهایی به نام آنتیبادی که علیه ویروس hiv ترشح شده و در ازبین بردن آنها نقش دارند، سنجیده میشود. برای انجام این آزمایش نیاز است بین 2 تا 8 هفته از ورود ویروس به بدن گذشته باشد و انواع سریع آن (رپید تست) نتیجه را در عرض 30 دقیقه یا کمتر مشخص میکنند.
- تستهای مبتنی بر آنتیبادی/ آنتیژن: آنتیژن، نوعی پروتئین در ساختار ویروس اچ آی وی است که موجب تحریک سیستم ایمنی میشود. این تست حضور آنتیژن و آنتیبادی را همراهباهم در خون بررسی میکند که میتواند 2 تا 4 هفته پس از ابتلای فرد انجام شده و نتیجه را درکمتر از 20 دقیقه مشخص کند.
- آزمایش اسید نوکلئیک (NAT): به دلیل قیمت بالایی که دارد، جز در موارد خاص از این تست استفاده نمیشود. تست NAT میتواند تنها 10 روز پس از مواجه با ویروس، مورد استفاده قرار گیرد.
- کیتهای خانگی: کیتهای تشخیصی سریع است که شما میتوانید به شکل حضوری از داروخانهها و یا بهصورت آنلاین از سایت دکتر لاندا، دریافت نمایید. برای انجام این نوع تست، نیاز است حداقل یک ماه از رابطه یا اتفاق پرخطر گذشته باشد. برای اطمینان بیشتر میتوانید تست مربوطه را در 45 روز و 3 ماه پس از حادثه مدنظر نیز تکرار نمایید (1،2) سریعترین راه تشخیص ایدز از نظر سرعت آماده شدن جواب آزمایش کیت خودارزیابی ایدز است که در 15 دقیقه جواب آن مشخص می شود.
- مقاله مرتبط:معتبرترین آزمایش ایدز
نتایج آزمایش
- اگر جواب آزمایش منفی باشد: شما مبتلا به HIV نیستید. یا تست را زودتر از زمان گفتهشده انجام دادهاید؛ که در این صورت نیاز به تکرار تست در هفتههای آتی است.
- اگر نتیجه مثبت شود: بدین معناست که احتمالا به اچ آی وی مبتلا شدهاید. هرچند برای تایید این تشخیص، نیاز به انجام تستهای بعدی است. البته توجه داشتهباشید که HIV مثبت بودن فرد، به معنای ابتلای وی به ایدز نمیباشد و ایدز، استیج نهایی این بیماری است. (3)
اگر به وجود این ویروس در بدن خود شک دارید، حتما آزمایش مربوطه را انجام داده و درصورت نیاز با پزشک مشورت کنید.
منابع:
- https://www.cdc.gov/hiv/testing/index.html
- https://www.webmd.com/hiv-aids/hiv-aids-screening
- https://medlineplus.gov/lab-tests/hiv-screening-test/