ایدز

احتمال انتقال ایدز از مفعول به فاعل

احتمال انتقال ایدز از مفعول به فاعل

ایدز بیماری است که سیستم‌ایمنی بدن را درگیر کرده و متاسفانه درحال حاظر درمان قطعی برای آن وجود ندارد. اما با پیشرفت‌های انجام شده در این زمینه، افراد مبتلا به HIV (ویروس به‌ وجود آورنده ایدز)، می‌توانند تحت درمان قرار گرفته و طول عمری طولانی و طبیعی داشته‌باشند.

بیماری ایدز از طریق خون، مایع منی و ترشحات قبل از مایع منی، ترشحات واژن و یا ازطریق شیر مادرآلوده به ویروس اچ‌آی‌وی، منتقل می‌شود. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC)، در حال حاضر اغلب مبتلایان جدید به این ویروس، از طریق رابطه جنسی مقعدی/ واژینال یا استفاده مشترک از سوزن، سرنگ یا سایر تجهیزات تزریق مواد مخدر به این بیماری دچار می‌شوند (1).

احتمال انتقال ایدز از مفعول به فاعل در رابطه جنسی

  • رابطه جنسی مقعدی: خطرناک‌ترین نوع رابطه جنسی برای ابتلا یا انتقال ویروس اچ‌آی‌وی است. دراین نوع رابطه، به دلیل آسیب پذیر بودن دیواره داخلی رکتوم، فرد مفعول در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ایدز قرار دارد. احتمال انتقال ایدز از مفعول به فاعل از طریق سوراخ  نوک آلت تناسلی (مجاری ادراری) و پوست ختنه گاه در صورت ختنه نبودن وجود دارد. فرد مفعول در رابطه جنسی مقعدی نسبت به فرد فاعل ۱۰تا ۱۵ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی است.
  • رابطه جنسی واژینال: احتمال انتقال اچ‌آی‌وی در این نوع رابطه، نسبت به رابطه جنسی مقعدی کمتر است (18/1). ویروس در حین رابطه جنسی واژینال از طریق بافت ظریفی که واژن و دهانه رحم را پوشانده است وارد بدن فرد مفعول می‌شود. همچنین احتمال انتقال از مفعول به فاعل، به‌وسیله ترشحات واژن و خون وجود دارد. در رابطه جنسی واژینال فرد مفعول نسب به فرد فاعل دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی است(۲)

تحقیقات نشان داده‌اند که علاوه بر نوع رابطه جنسی، عوامل متعددی می‌توانند خطر ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی و همچنین احتمال انتقال ایدز از مفعول به فاعل را افزایش یا کاهش دهند. برای مثال، موارد زیر می‌توانند شانس انتقال ویروس را افزایش دهند:

–          عفونت‌های مقاربتی (STIs): بیماری‌های مقاربتی و برخی از بیماری‌های واژن مانند واژینوز باکتریایی، خطر انتقال ویروس اچ‌آی‌وی را تا 8 برابر افزایش می‌دهند.

–          تعداد بالای ویروس در فرد مبتلا (بار ویروسی)

–          ختنه نشدن مرد

–          قاعدگی زن

–          سایر خون‌ریزی‌ها

–          فعالیت‌هایی که ممکن است منجر به پارگی و التهاب شوند مانند رابطه‌جنسی خشن، رابطه‌جنسی طولانی‌تر، مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و کارهای مربوط به دندانپزشکی قبل از رابطه جنسی دهانی

همچنین نتیجه تحقیقات بیانگر این موضوع است که افرادی در مرحله اولیه و حاد بیماری ایدز که به‌تازگی اچ‌آی‌وی مثبت شده‌اند، تا ۲۶ برابر بیشتر ویروس اچ‌آی‌وی را به دیگران منتقل می‌کنند. خطر انتقال HIV در رابطه جنسی دهانی بسیار پایین است اما  مطالعات کافی و دقیق در این رابطه انجام نشده است. بنابراین دقیقاً مشخص نیست که  خطر  ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی در رابطه جنسی دهانی در مقایسه با رابطه جنسی واژینال و مقعدی تا چه حد کمتر است (3). برای اطلاع از ابتلا به ایدز میتوانید از کیت های ازمایشی استفاده کنید.

منابع:

https://www.cdc.gov/hiv/basics/transmission.html
https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-transmission/ways-people-get-hiv.html
https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/sexual-and-reproductive-health/hiv-aids/causes/risk-of-exposure.html

 

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 1 میانگین: 1]

یک نظر در “احتمال انتقال ایدز از مفعول به فاعل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *