آیا با یک بار رابطه ایدز میگیریم؟
در پاسخ به این سوال که آیا با یک بار رابطه ایدز میگیریم؟ باید گفت علیرغم پیشرفتهای صورتگرفته در زمینه درمان و پیشگیری از بیماری ایدز، همچنان درمان قطعی وجود ندارد. همچنین امروزه عدم اعتماد به محرمانه بودن اطلاعات در جامعه پزشکی و مراقبتهای بهداشتی، موانع فرهنگی، اطلاعات غلط، انگزدن، تبعیض و ترس از قضاوت شدن، باعث شده بسیاری از افراد از تشخیص HIV و کنترل این بیماری دوری کنند. با این اوصاف، بیماری ایدز همچنان در حال گسترش در جهان است و هر ساله حدود یک میلیون نفر جان خود را در اثر ابتلا به ویروس اچآیوی از دست میدهند.
احتمال ابتلا به ایدز با یک بار رابطه
تعیین دقیق شانس ابتلا به بیماری ایدز در صورت رابطه با یک فرد اچایوی مثبت ، امکان پذیر نمیباشد. از عواملی که موجب افزایش احتمال ابتلا به این بیماری تنها با یک رابطه میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بار ویروسی (مقدار ویروس) زیاد در مایعات بدن مبتلا شامل ترشحات واژینال، خون و منی میباشد. درواقع هرچه تعداد ویروس در این مایعات کمتر باشد احتمال اینکه با یکبار رابطه ایدز بگیریم کاهش مییابد.
ویروس اچآیوی در مرحله حاد اولیه، به تعداد زیادی در خون تکثیر میشود؛ بنابراین در صورت تشخیص بهموقع و مصرف منظم داروهای ضدرتروویروسی میتوان تعداد ویروس و احتمال انتقال ویروس را کاهش داد.
مدت زمان رابطه جنسی و نوع رابطه جنسی باعث کاهش یا افزایش احتمال ابتلا به ویروس اچآیوی میشود. رابطه جنسی خشن و طولانی باعث آسیب بیشتر به دیوار داخلی رکتوم و واژینال شده و در صورت عدم استفاده از کاندوم، احتمال انتقال ویروس با یک بار رابطه جنسی هم وجود خواهد داشت.
در رابطه جنسی مقعدی به دلیل نازکی و حساس بودن دیواره داخلی رکتوم ، احتمال آسیب و خطر ابتلا به بیماری ایدز با یک بار رابطه جنسی را افزایش مییابد.
بیماریهای مقاربتی (STI) مانند سفلیس، سوزاک، تبخال و زگیل تناسلی، باعث افزایش خطر ابتلا به ایدز میشوند.
احتمال اینکه با یک بار رابطه جنسی، به بیماری ایدز مبتلا شویم برای افراد پذیرنده (مفعول) نسبت به افراد فاعل در رابطه جنسی واژینال و مقعدی، بیشتر است. بیشترین احتمال ابتلا و دریافت ویروس، برای پذیرنده (مفعول) در رابطه جنسی بدون کاندوم مرد با مرد ( MSM) وجود دارد.
خطر ابتلا افراد در جوامعی که تعداد افراد اچآیوی مثبت زیاد است و افراد شرکای جنسی متعددی دارند افزایش مییابد.
افزایش مصرف مواد مخدر در جوامع می تواند افراد بیشتری را در معرض خطر ابتلا به ایدز قرار دهد (۱).
آمار رامیتوانید درجدول احتمال انتقال ایدز ببینید.
براساس نتایج چهار پژوهش در سال 2010، بهطورکلی خطر ابتلا به ایدز از طریق یک بار رابطه جنسی مقعدی، برای پذیرنده (دریافت کننده آلت تناسلی به داخل مقعد) 1.4٪ میباشد (احتمال انتقال ویروس به یک نفر به ازای هر 71 نفری که پذیرنده رابطه جنسی مقعدی هستند). این خطر بدون توجه به جنسیت پذیرنده در نظر گرفته شده است. با این حال خطر انتقال HIV به برای مردان ختنه شده به عنوان فاعل در رابطه جنسی مقعدی،0.11٪ (یا1 انتقال در هر 909 نفر) و برای مردان ختنه نشده 0.62٪ (1 انتقال در هر 161 نفر) تخمین زده شده است.
در رابطه جنسی واژینال با توجه به نتیجه سه پژوهش در سال 2010، به صورت کلی خطر ابتلا به ویروس اچآیوی در یک بار رابطه جنسی ، برای پذیرنده 0.08٪ ( یک انتقال در هر 1250 نفر) و برای فاعل 0.04٪ (معادل 1 انتقال در هر 2500 نفر) تخمین زده شده است (۲).
منابع:
https://www.insti.com/chances-of-getting-hiv/
https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/sexual-and-reproductive-health/hiv-aids/causes/risk-of-exposure.html
سلام و وقت بخیر
من برای اولین بار یک رابطه واژینال و ساکیشن با یک زن برقرار کردم که از کاندوم استفاده کردم و به خاطر ترس از ایدز رابطه را کمتر از ۲۰ ثانیه تمام کردم حتی ارضا هم نشدم
اولین رابطه عمر من بوده
آیا احتمال ایدژ وجود دارد؟