علائم اچ آی وی مثبت
HIV علائم متعددی دارد که در تمامی افراد مشابه نیست. درواقع نشانههای این بیماری، وابسته به خصوصیات فرد و اینکه شخص در کدام مرحله از بیماری قرار دارد، متفاوت میباشد. در ادامه، سه مرحله اصلی بیماری و برخی از علائم اچ آی وی مثبت در هرمرحله را بررسی میکنیم:
آیا از سلامت خود مطمئن هستید؟ با کیتهای خودارزیابی ایدز، در کمتر از 20 دقیقه و بهصورت کاملاً محرمانه، از وضعیت خود آگاه شوید. همین حالا سفارش دهید!
علائم مرحله 1: عفونت حاد
اکثر افراد (حدود دو سوم بیماران)، 2 تا 4 هفته پس از ابتلا به ویروس، درگیر علائمی مشابه آنفولانزا میشوند. این واقعه، پاسخ طبیعی بدن به عفونت HIV است. علائم گفتهشده شامل موارد زیر میباشد:
- تب
- لرز
- کهیر
- عرق شبانه
- دردهای عضلانی
- گلو درد
- خستگی
- تورم غدد لنفاوی
- زخمهای دهان
این نشانهها میتوانند از چند روز تا چند هفته ادامه پیدا کنند. باید درنظر داشت که موارد گفته شده در بسیاری از بیماریهای دیگر نیز دیده میشوند. بنابراین بروز علائم شبهآنفولانزا در شما به معنای ابتلا به اچآیوی نمیباشد.
علائم مرحله 2: تأخیر بالینی
پس از ناپدید شدن علائم اولیه، ممکن است فرد تا سالها هیچ علامتی نداشته باشد. درواقع در این مرحله، ویروس در بدن حضور دارد و باعث آسیب تدریجی سیستم ایمنی میشود اما علائمی ایجاد نمیکند. این دوره که عفونت مزمن نیز نامیده میشود، ممکن است 10 تا 15 سال ادامه پیداکند.
درصورتیکه بیماری شما در این مرحله تشخیص داده شدهاست، حتما داروهای خود را دقیق و مطابق دستور پزشک مصرف کنید. داروهای اچآیوی به شما کمک میکنند تا بار ویروس (میزان حضور ویروس) را در بدن خود پایین اورده و یک عمر طولانی و سالم داشتهباشید.
درصورت مصرف صحیح داروها، بیماری کنترل شده و حتی ویروس را به شریک جنسی خود منتقل نمیکنید. اما درصورت عدم کنترل بیماری، بار ویروس در طول زمان افزایش پیدا کرده و فرد بدون بروز هیچ علامتی، قادر به انتقال بیماری به شریک جنسی خود میباشد.
علائم مرحله 3: ایدز
اگر بیماری در مراحل قبلی تشخیص داده نشده و فرد تحت درمان قرار نگیرد، وارد مرحله نهایی خود یا ایدز، میشود. در این استیج، سیستم ایمنی بهشدت تضعیف شده و درمعرض ابتلا به بیماریهای فرصتطلب قرار میگیرد. از علائم این مرحله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش وزن سریع
- تب مکرر یا تعریق شبانه زیاد
- خستگی شدید و غیر قابل توضیح
- تورم طولانی مدت غدد لنفاوی در زیر بغل، کشاله ران یا گردن
- اسهالی که بیش از یک هفته طول بکشد
- زخمهای دهان، مقعد یا اندام تناسلی
- پنومونی
- لکههای قرمز، قهوهای، صورتی یا ارغوانی روی یا زیر پوست یا داخل دهان، بینی یا پلکها
- از دست دادن حافظه، افسردگی و سایر اختلالات عصبی
هر یک از این علائم میتواند با بیماریهای دیگر نیز مرتبط باشد و تنها یک پزشک متخصص میتواند تشخیص دهد که آیا بیماری شما به مرحله 3 یعنی ایدز پیشرفت کرده است یا خیر. توجه داشته باشید که باتوجه به پیشرفتهای صورت گرفته در درمان HIV، اکثر افراد به مرحله ایدز نرسیده و میتوانند زندگی سالم و با طول عمر طبیعی داشته باشند.
درخواست آزمایش اچآیوی بدهید.
زمانیکه بدن در معرض یک عامل خارجی قرار میگیرد، پروتئینهایی به نام آنتیبادی تولید میکند. تشخیص این پروتئینها در بدن، اساس اغلب آزمایشات HIV است. باید توجه داشت که معمولا چند هفته زمان لازم است تا بدن به اندازهکافی آنتیبادی تولید کرده و بیماری توسط تستهای مذکور قابل تشخیص شود، به عبارتی در هفتههای ابتدایی پس از برخورد احتمالی با ویروس، امکان تشخیص بیماری با انجام اغلب تستهای اچآیوی، وجود ندارد.
البته انواع دیگری از آزمایشها وجود دارند که میتوانند عفونت HIV را زودتر تشخیص دهند؛ این دسته از تستها گرانتر بوده و کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. اگر فکر میکنید اخیراً در معرض HIV قرار گرفتهاید، با پزشک معالج خود مشورت کنید و در صورت نیاز، تستهای مربوطه را انجام دهید.
بررسی نتایج آزمایش
پس از انجام آزمایش، حتماً نتایج آن را بررسی کرده و درصورت مثبت بودن، به پزشک مراجعه کنید. توجه داشتهباشید که لود ویروسی در مراحل اولیه بیماری، بالا است و امکان انتقال آن به سایرین نیز زیاد است. بنابراین باید اقداماتی برای کاهش خطر انتقال ویروس به دیگران انجام دهید. درصورتیکه جواب آزمایش شما منفی است، به عفونت اچآیوی مبتلا نیستید و بهتر است از ابزارهای پیشگیری مانند پروفیلاکسی قبل از مواجه (PrEP) استفاده کنید.
چگونه میتوانید تشخیص دهید که HIV دارید؟
برای تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا به این ویروس، بررسی علائم کافی نبوده و تنها راه مطمئن، انجام آزمایش است. اطلاع از وضعیت بیماری، به شما کمک میکند تا برای حفظ سلامت خود و شریک زندگیتان اقدامات لازم را انجام دهید.
آیا از سلامت خود مطمئن هستید؟ با کیتهای خودارزیابی ایدز، در کمتر از 20 دقیقه و بهصورت کاملاً محرمانه، از وضعیت خود آگاه شوید. همین حالا سفارش دهید!
منابع:
https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/symptoms-of-hiv
https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/symptoms/
https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids/what-are-symptoms-hivaids