علائم ایدز در دوران نهفتگی
بسیاری از افراد مبتلا به عفونت ایدز فقط در چند هفته اول عفونت، علائمی را تجربه میکنند که اغلب مشابه آنفولانزا است. پس از برطرف شدن این علائم، معمولا مبتلایان تا چندین سال کاملا سالم بهنظر رسیده و تا مدتها هیچ علامتی را در بدن خود مشاهده نمیکنند. زمانیکه بیماری وارد مرحله آخر و کشنده ایدز میشود، علائم شروع به ظاهر شدن میکنند(۱).
علائم ایدز در دوران نهفتگی
به دوران نهفتگی ویروس اچآیوی، مرحله بدون علامت نیز گفته میشود. همانطور که از اسم این مرحله مشخص است، بسیاری از افراد در این دوران احساس سلامتی میکنند و هیچ علامت خاصی را تجربه نمیکنند. ویروس اچآیوی با پنهان شدن در سلولهای ایمنی، آرام تکثیر و گسترش پیدا میکند. در طولانی مدت این ویروس، تعداد زیادی از سلولهای ایمنی که مانند ایستگاه بازررسی از ورود میکروبها به بدن جلوگیری میکنند را از بین برده و عملا قدرت تشخیص انواع میکروبها را در بدن مختل میکند (۲).
برخی از بیماران اچایوی مثبت، علائم ایدز در دوران نهفتگی را به صورت علائم خفیف و غیراختصاصی تجربه میکنند. در صورت عدم تشخیص و کنترل بیماری، با گذشت چند سال این نشانهها شدیدتر میشوند. از علائم ایدز در دوران نهفتگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· کاندیدیازیس دهان یا برفک دهان از علائم دوره نهفتگی عفونت ایدز میباشد. این عفونت قارچی اغلب در بیمارانی با مشکلات سیستم ایمنی و مبتلایان به عفونت ایدز بروز پیدا میکند. ممکن است باعث ایجاد زخمهای کرمی و سفیدرنگ در اطراف زبان و زیردهان در دوران نهفتگی شود.
· تبهای بیدلیل و عرق شبانه بهطوری که ملاحفهها و لباسهای بیمار از شدت عرق خیس شود، میتواند از علائم ایدز در دوران نهفتگی باشد.
· اسهال شدید و کنترل نشده که بیش از چند روز طول بکشد و لنفودنوپاتی پایدار (تورم غدد لنفاوی بیش از ۹۰ روز) ایجادکند، از دیگر علائم گزارش شده در دوران نهفتگی عفونت ایدز است (۳).
· مشکلات پوستی، عفونتهای میکروبی مکرر و کاهش وزن بیدلیل، با پیشرفت بیماری در مبتلایان به ایدز بروز پیدا میکند.
در کودکان دوره نهفتگی عفونت ایدز ممکن است با علائمی مانند کمبود انرژی، اختلال در رشد، از دستدادن حافظه کوتاه مدت، تورم خیفیف کبد و طحال و هم چنین اسهال طولانی مدت همراه باشد (۴).
افراد بسیاری به دلیل عدم بروز علائم بالینی، از بیماری خود آگاه نیستند و با پیشرفت عفونت ایدز، تعداد زیادی از سلولهای ایمنی بدن تخریب شده و افراد بیشتری در معرض انتقال ویروس قرار میگیرند. تحقیقات نشان دادهاند که تشخیص سریع و درمان بهموقع عفونت میتواند باعث کنترل بهتر بیماری شده و علائم محتمل را کاهش دهد.
منابع:
1. https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids/what-are-symptoms-hivaids
2. https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/symptoms-of-hiv
3. https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/symptoms/
4. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=aidshiv-in-children-90-P02509