ایدز

آیا ایدز واگیردار است؟

بیماری ایدز واگیردار است؟

بیماری ایدز توسط ویروسی به نام HIV ایجاد می‌شود. این ویروس به سلول‌های سیستم ایمنی بدن حمله کرده و با استفاده از آنزیم‌ و پروتئین‌های سلولی تکثیر می‌شود. در این مقاله به این سوال پاسخ می‌دهیم که آیا ایدز واگیردار است یا خیر؟

بله! بیماری‌ ایدز یک بیماری واگیردار است؛ اما فعالیت‌های روزانه افراد باعث انتقال بیماری نمی‌شوند (۱). خوشبختانه ویروس اچ‌آی‌وی مانند ویروس آنفلوانزا از راه تنفس و هوا یا مانند ویروس‌های هپاتیت A از راه دستگاه گوارشی و خوردن و آشامیدن منتقل نمی‌شود. بیماری ایدز زمانی واگیر‌دار است که خون یا مایعات بدن افراد مبتلا به‌طور مستقیم با خون/غشای مخاطی آسیب‌دیده‌ی افراد سالم تماس پیداکند.

راه‌های انتقال ایدز

در ادامه راه های انتقال ایدز را بررسی خواهیم کرد:

· ریسک انتقال ویروس HIV در افرادی که با استفاده از سرنگ‌های مشترک، تزریق مواد مخدر انجام می‌دهند، بالا است.

· تزریق خون و فرآورده‌های خونی حاوی ویروس اچ‌آی‌وی به فرد سالم نیز می‌تواند باعث انتقال بیماری شود (درحال حاضر تمامی خون‌ها قبل از انتقال ازطریق آلودگی به اچ‌آی‌وی چک شده و احتمال انتقال ویروس بسیار پایین است).

· ویروس اچ‌آی‌وی می‌تواند در مایع منی و ترشحات قبل از مایع منی نیز وجود داشته و حین رابطه جنسی مقعدی یا واژینال از طریق آسیب‌دیدگی بافت مخاطی درون رکتوم/ واژن منتقل شود.

· احتمال انتقال این ویروس ازطریق رابطه جنسی دهانی بسیار نادر است. درصورت آسیب جدی لثه یا زخم‌های در حال خون‌ریزی،ریسک بسیار کمی برای انتقال اچ‌آی‌وی وجود دارد.

· ترشحات واژن یا خونریزی از دیواره داخلی رکتوم می‌تواند باعث انتقال ویروس اچ‌آی‌وی از طریق لایه مخاطی نوک آلت تناسلی در مردان شود.

· در زنان باردار مبتلا به عفونت ایدز، امکان انتقال بیماری به کودک در دوران جنینی، حین زایمان و در شیردهی وجود دارد.

ویروس اچ‌آی‌وی از طریق فعالیت‌های معمول زندگی مانند دست دادن، بوسیدن، بغل کردن و استفاده از وسایل مشترک قابل انتقال نمی‌باشد. این ویروس همچنین از طریق مایعاتی مانند بزاق، اشک و ادرار افراد مبتلا نیز منتقل نمی‌شود. انتقال بیماری ایدز از حیوانات خانگی، پشه، کنه و پرندگان گزارش نشده است (۲).

اهمیت تشخیص به‌موقع و درمان ایدز

تشخیص به‌موقع عفونت ایدز می‌تواند از انتقال ویروس اچ‌آی‌وی به دیگران جلوگیری کند. مخصوصا در افرادی که روابط جنسی محافظت نشده با شرکای جنسی متعدد داشته و مادرانی که قصد بارداری دارند. مصرف منظم داروهای ضد رتروویروسی می‌تواند بیماری را کاملا کنترل کرده و از انتقال ویروس به دیگران جلوگیری کند.

تنها راه تشخیص قطعی عفونت‌ ایدز انجام آزمایش است و علائم این بیماری غیراختصاصی می‌باشند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا توصیه می‌کند تمام افراد ۱۳ تا ۶۴ سال، حتما حداقل یکبار آزمایش اچ‌ای‌وی را انجام دهند (۳).

 

منابع:

(۱)https://www.healthline.com/health/is-hiv-transmitted-through-kissing

(۲)https://www.webmd.com/hiv/how-catch-hiv

(۳)https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-testing/test-types.html

 

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *