ایدز

اهدای خون به نیت آزمایش ایدز رایگان!

اهدای خون به نیت آزمایش ایدز 

گاهی سوال می‌شود، می‌توان اهدای خون به نیت آزمایش ایدز رایگان! داشت؟! و به سازمان انتقال خون مراجعه کنم و خون بدهم؟ چون ،اگر ایدز داشته باشم به من اطلاع می‌دهند!  ( مقاله چگونه خونی سالم اهدا کنیم؟ )

با این اشتباه بزرگ 17 نفر را در خطر ایدز قرار می‌دهید که یکی از این افراد خودتان هستید. اگر ویروس عامل بیماری ایدز وارد بدن فرد شده باشد و فرد در دوره پنجره ( دوره ای که در آن ویروس با آزمایش ایدز قابل تشخیص نیست.) باشد علی رغم بار ویروسی بالا در خون قابل تشخیص نمی‌باشد.

فردی که ندانسته در دوره‌ی پنجره اچ آی وی در سازمان انتقال خون، خون می‌دهد باعث اتفاق ترسناک می‌‌شود. خود فرد چون در دوره پنجره بوده تشخیص داده نمی‌شود (فرد یک)، از خون او حداقل 4 فرآورده ساخته می‌شود که به چهار فرد متفاوت تزریق می‌شود (پنج نفر تااین مرحله) و حداقل دو کارمند سازمان انتقال خون در خطر ابتلا قرار می‌گیرند (7نفر)، حداقل دو نفر کارمند آزمایشگاه بیمارستان نیز که آزمایش سازگاری خون  (کراس مچ )را انجام می‌دهد در معرض خطر هستند (9نفر)، پرستار های تزریق کننده آن فراورده ‌های خونی نیز در معرض خطر ابتلا به HIV قرار می گیرد (13نفر).

این خون و فرآورده‌های آلوده خونی آن به مریض ‌های مختلف تزریق می شود و بدون اینکه بفهمند، به ایدز مبتلا می‌شوند. شریک جنسی مریض‌ها نیز بعد از ترخیص بیمار از بیمارستان با آنها رابطه برقرار می‌کنند و درحالی که خوشحال از ترخیص مریض خودشان از بیمارستان هستند، به ایدز مبتلا می شوند(17نفر). شریک های جنسی پرسنل بیمارستان نیز در خطر هستند.

همه ی این قربانیان و بدبختی‌های آینده آنها، بخاطر یک نفری بوده که دوست نداشته است هزینه کمی برای کیت آزمایش ایدز بدهد یا از اینکه ممکن است نامش در مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری ثبت شود ترسیده یا این تصور اشتباه را داشته که این مراکز  آلوده و کثیف است و امکان دارد آلوده شود. و اتفاق بدتر از همه این است که همه ی این اتفاقات افتاد و کسی تشخیص نداد! و شیوع HIVادامه می‌یابد.

در سازمان انتقال خون چه آزمایش‌هایی انجام می‌شود

حدود ۱۱۸/۵ میلیون اهدای خون در سراسر جهان انجام شده است ، خون‌های اهدایی ،  به سه طریق از اهداکنندگان جمع‌آوری می‌شود.

1_اهدای داوطلبانه و بدون پرداخت هزینه

2_اهدای جایگزین ، یعنی به میزانی که افراد خون نیاز دارند ، باید از خانواده خود فرآورده‌های خونی در بانک خون جایگزین کنند.

3_اهدای پرداخت شده ، که افراد در ازای اهدای خون ، مبلغی پول دریافت می‌کنند.

تامین خون سالم و کافی از  سیاست‌های ملی مراقبت‌های بهداشتی هر کشوری است.

‏ سازمان بهداشت جهانی(WHO) توصیه می‌کند ، استانداردهای یکسانی برای جمع آوری ، آزمایش ،  پردازش ،ذخیره و توزیع خون در کشورها رعایت شود و در رابطه با اینکه در سازمان انتقال چه آزمایش‌هایی انجام می‌شود  ،WHO توصیه می‌کند ، همه خون‌های اهدایی باید حداقل از نظر وجود عفونت‌های HIV ( بیماری ایدز) ، هپاتیت B ، هپاتیت C  و سفلیس مورد غربالگری قرار گیرند

عدم غربالگری خون‌های اهدایی افراد زیادی را در معرض بیماری‌های عفونی و واکنش‌های نامطلوب انتقال خون قرار می‌دهد.

طبق گزارش این سازمان ، ۱۲۸ کشور دستورالعمل‌های ملی مناسبی برای استفاده از خون و فرآورده‌های خونی دارند. و همچنین شیوع عفونت‌های قابل انتقال از طریق انتقال خون در کشورهای با درآمد بالا به طور قابل توجهی کمتر از کشورهای با درآمد کم و یا متوسط است.(۱)

در اهدای خون چه چیزایی مشخص می‌شود

در حالی که هیچ درمان پزشکی برای بیماران کاملاً بی‌خطر نیست ،  اما با توجه به حساسیت انتقال خون  ، اهدای خون یکی از ایمن‌ترین مراقبت‌های بهداشتی در جهان است.

به طور معمول مجموعه‌ای از آزمایش‌های خاص در بانک خون قابل انجام است ، اما  این  که در اهدای خون چه چیزایی مشخص می‌شود ، با توجه به استانداردهای هر کشوری و بیماری‌هایی که در آن منطقه شیوعی بیشتری دارد کمی متفاوت باشد.

تعیین گروه خونی (BG/RH) و شماره اجزای سلول‌های خونی(CBC)

غربالگری بیماری‌های عفونی خاص مانند بررسی آنتی‌ژن‌های سطحی (HBS_Ag)  و آنتی‌بادی‌های ضد هسته (HBC_Ab) ویروس هپاتیت B  ، بررسی آنتی‌بادی ضد ویروس هپاتیت سی (HCV_Ab) ، بررسی آنتی‌بادی ضد ویروس اچ‌آی‌وی (HIV1,2_Ab) ، بررسی آنتی‌بادی ضد ویروس HTLV1 ، سنجش آنتی‌بادی ضد باکتری تریپانوما پالیدوم (آزمایش سیفلیس)  از جمله آزمایش‌های رایج است که در اهدای خون انجام می‌شود.

و  همچنین بررسی عفونت‌های CMV  ، تریپانوزوما کروزی (بیماری شاگاس) ، ویروس نیل غربی و سایر آلودگی‌های باکتریایی ، آزمایش‌های کمتر رایج در سازمان انتقال خون است.(۲و۳)

بیماری ایدز یکی از عفونت‌های بسیار خطرناکی است که ممکن است راه اهدای خون منتقل شود و نگرانی از ابتلا به این بیماری شاید برخی افراد را ترغیب کند تا با اهدای خون از وضعیت سلامتی خود مطمئن شوند.

تشخیص ایدز با اهدای خون

در حالی که تشخیص ایدز با اهدای خون ممکن است و بسیاری از آزمایش‌هایی که برای تشخیص انجام می‌شود ، دقیق هستند  ، اما نمی‌توان دقت آنها را صد در صد نظر گرفت و احتمال  اینکه نتایج افراد مبتلا به صورت  کاذب منفی شود، امکان پذیر است.

این اتفاق در انتقال خون بسیار خطرناک است ، به همین دلیل قبل از اهدای خون معمولاً سوال‌های از اهداکنندگان خون پرسیده می‌شود تا اگر  قبل از اهدای خون ، شریک جنسی جدید و یا با چندین شریک جنسی در رابطه مقعدی داشته‌اند ، باید برای اهدای خون حداقل ۳ ماه از آخرین رابطه جنسی مشکوک صبر کنند تا احتمال  بروز نتایج منفی کاذب کاهش یابد.(۴)

با توجه به نتایج منفی کاذب، آیا با اهدای خون ایدز مشخص می‌شود؟

نتایج منفی کاذب اغلب زمانی بروز می‌کنند که افراد تازه به عفونت اچ‌آی‌وی مبتلا شده باشند و  هنوز  شاخص‌های قابل اندازه‌گیری در خون افراد مبتلا ، کمتر از آستانه تشخیصی کیت‌های آزمایش باشد.

این دوره حساس را ،دوره پنجره آزمایش می‌نامند . در این دوره با اینکه فرد به ویروس اچ‌آی‌وی مبتلا شده است ، آزمایش‌ها نمی‌توانند با اطمینان ، عفونت اچ‌آی‌وی را تشخیص دهند. ، دوره پنجره تشخیص اچ‌آی‌وی با توجه به روش آزمایش از حداقل ۱۰ روز تا حداکثر ۹۰ روز متفاوت است.

آزمایش‌های که خود ویروس اچ‌آی‌وی را در خون شناسایی می‌کنند می‌توانند حداقل ده روز بعد از ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی ، بیماری را تشخیص دهند و نتایج آزمایش‌‌های که آنتی‌بادی‌های تولید شده توسط سیستم ایمنی بر ضد ویروس اچ‌آی‌وی را شناسایی می‌کنند ، ۹۰ روز بعد از ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی قابل اطمینان است.(۵و۶)

 

(۱)https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blood-safety-and-availability

(۲)https://www.cdc.gov/bloodsafety/basics.html

(۳)https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/blood-banking

(۴)https://www.blood.ca/en/about-us/media/hiv/backgrounder-donor-testing-human-immunodeficiency-virus-hiv

(۵)https://www.aidsmap.com/about-hiv/false-negative-results-hiv-tests

(۶)https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-testing/hiv-window-period.html

 

میتوانید سوالات و نظرات خود را در این رابطه در قسمت دیدگاه ها ثبت کنید.

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

یک نظر در “اهدای خون به نیت آزمایش ایدز رایگان!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *