ایدز

چگونه خونی سالم اهدا کنیم؟

چگونه خونی سالم اهدا کنیم؟

دریافت خون برای بیمارانی مانند بیماران تالاسمی ماژور، موارد تصادفی با خونریزی شدید، موارد زایمان همراه با خونریزی، موارد جراحی که با پارگی شریان همراه شده است و … بسیار حیاتی است . با توجه به تعداد بالای بیماران نیازمند تزریق خون در بیمارستان‌ها و اتاق عمل و  امکان انتقال راحت ویروس ایدز و هپاتیت درصورت آلوده بودن کیسه خون به بیمار توجه به اهدای خونی سالم در جامعه بسیار مهم است.

تصور ابتلای نوزادی به ویروس ایدز ( تصاویر مبتلایان به ایدز ) بخاطر دریافت یک واحد خون فردی که 3 هفته قبل رابطه جنسی پرخطری را تجربه کرده است و سازمان انتقال خون نیز متوجه آلودگی کیسه خون نشده ( بدلیل دوره پنجره ) ، بسیار سخت است. امروزه احتمال ابتلا به ویروس ایدز و هپاتیت از طریق دریافت خون بسیار کم است یا این حال صفر نیست.

مقاله مرتبط:دوره پنهان ایدز

اهدا خون

در ایران به منظور دریافت خونی سالم، اهدای خون بصورت داوطلبانه است و تلاش بر این است که انگیزه مادی و پولی در اهدای خون نباشد. متاسفانه بعضا دیده می‌شود افراد به انگیزه مشخص شدن وضعیت ایدز خود اقدام به اهدای خون می‌کنند که این کار بسیار بسیار خطرناک است ( مقاله اهدای خون به نیت آزمایش ایدز رایگان ). تست ایدز در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری رایگان انجام می‌شود. اگر بعضا این نیت را دارید لطفا به جای رفتن به مراکز اهدای خون، به این مراکز مراجعه کنید.

در اینجا به بیان نکاتی می‌پردازیم که ، با رعایت آن، می‌توانیم کیسه ‌های خون سالم‌ تری  برای بیماران نیازمند خون داشته باشیم.

مواردی که فرد حداقل سه ماه نباید اهدای خون کند :

1-      اگر پارتنر و شریک جنسی فرد مبتلا به ایدز، هپاتیت یا سفلیس بوده است حتی اگر از کاندوم استفاده کرده‌اند .

2-      اگر پارتنر و شریک جنسی فرد با سرنگ مشترک مواد مخدر یا مکمل های بدنسازی تزریق کرده است.

3-      اگر پارتنر و شریک جنسی فرد قبلا بخاطر پول یا ماده مخدر رابطه جنسی داشته است .

4-      اگر پارتنر و شریک جنسی فرد به مناطقی سفر کرده است که شیوع ایدز و hiv در آن بالا و احتمالا آنجا فعالیت جنسی داشته است مثلا کشورهای آفریقایی و یا تایلند حتی اگر در طی رابطه از کاندوم استفاده کرده است.

5-      اگر فردی بیش از 72 ساعت در زندان و بازداشتگاه بوده است.

6-      پس از مراجعه به دندان‌پزشکی ( مقاله دندان‌پزشکی و انتقال ایدز ) اگر عمل و کار کوچکی انجام دادند 24 ساعت و اگر عمل و جراحی بزرگتری انجام دادند حداقل بمدت یک ماه از اهدای خون پرهیز کنید.

مواردی که حداقل باید یک سال از اهدای خون پرهیز کرد:

1-      اگر به هرنحو اگر فکر می‌کنید که ممکن است مبتلا به ویروس ایدز و یا هپاتیت باشید نباید خون بدهید.

2-      اگر فرد مبتلا به سفلیس بوده حتی اگر درمان شده است نباید، خون اهدا کند.

3-      کارگران جنسی ، حداقل بمدت یکسال از آخرین رابطه ، حتی اگر در طی رابطه از کاندوم استفاده کردند.

4-      مردی که با مردی دیگر رابطه جنسی (  دهانی یا مقعدی ) داشته است حتی اگر در طی رابطه از کاندوم و روان کننده استفاده کرده‌اند .

5-      اگر زنی هستید که با مردی رابطه داشته اید که قبلا با مرد دیگری رابطه جنسی داشته است حتی اگر از کاندوم و روان کننده استفاده کرده اند.

6-      درصورت داشتن هرگونه رابطه جنسی پرخطر ( منابع متخلف این عدد را متفاوت بیان می‌کنند و سه ماه را نیز بیان می‌کنند )

7-      اگر بتازگی اقدام به تاتو یا سوراخ کردن و نیدل کردن هرجایی از بدنتان کرده‌اید حداقل 6 ماه تا یک سال خون اهدا نکنید. اگر سوراخ کردن یا هرگونه مداخله منجر به سوراخ شدن پوست در مراکز درمانی و پزشکی مطمئن انجام شده است بعد از 12 ساعت می‌توانید، خون اهدا کنید.

عدم موافقت برای اهدا خون

مواردی که فرد نباید اقدام به اهدای خون کند:

1-      اگر فردی HIV مثبت است بهیچ بعنوان نباید اهدای خون کند حتی اگر ویرال لود نزدیک صفر رسیده باشد و به مرحله U=U رسیده باشد.

2-      افراد هپاتیتB  و هپاتیتC مثبت  نیز نمی‌توانند خون اهدا کنند.

3-      اگر آنفولانزا، سرماخوردگی، دردگلو، دل‌درد و … دارید تا بهتر شدن حالتان،  اهدای خون نکنید.

4-      افرادی که تزریق مواد مخدر با سرنگ مشترک داشته اند حتی اگر ترک کرده اند نمی‌توانند اهدای خون داشته باشند. ورزشکارانی نیز که با سرنگ مشترک بین خود و دوستان، حتی یکبار مکمل و سوما را در باشگاه تزریق کرده اند نیز مانند این گروه هستند و نباید خون اهدا کنند.

ایدز ؛ علائم، راه‌های انتقال، تشخیص و درمان و پاسخ به سوالات متداول

در آخر این خاطره را یاد آور شویم که اولین افرادی که در ایران مبتلا به ویروس ایدز شدند بیماران تالاسمی بودند که کیسه های خون آلوده فرانسوی به آنها تزریق شد و 976 نفر آلوده شدند و این شروع بیماری کشنده ایدز در ایران شد. اگر چه اهدای خون امری پسندیده و انسانی است با این حال اگر به موارد فوق توجه نکنیم ممکن است باعث ابتلای افراد زیادی شویم در عینی که ایدز ما نیز تشخیص داده نشده است!

منابع:

1-      سازمان بهداشت جهانی ( who )

2-      سازمان انتقال خون ایران ( ibto )

3-      سازمان انتقال خون و پیوند عضو انگلیس ( nhsbt )

4-      موسسه ucihealth

5-      موسسه ucsfhealth

کلمات کلیدی: راه‌ های انتقال ایدز ، کجا آزمایش ایدز بدهیم ،  درصد احتمال ابتلا به ایدز ،  ایدز در ایران

 

 

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

یک نظر در “چگونه خونی سالم اهدا کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *