ایدز

ویروس ایدز

ویروس ایدز

ایدز یکی از بیماری‌­های عفونی ویروسی است که توسط ویروسی به‌نام HIV (Human immunodeficiency virus) ایجاد می‌شود. این ویروس به سیستم ایمنی  حمله کرده و قدرت دفاعی بدن در برابر بیماری­ و عفونت­‌ها را کاهش می­‌دهد. اگر ویروس در مراحل اولیه کنترل نشود، به سرعت تکثیر شده و مراحل نهایی بیماری، یا همان ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) را به وجود می‌آورد.

در حال حاضر هیچ درمان موثری برای ایدز وجود ندارد. درواقع، هنگامیکه فردی به HIV آلوده می‌شود، تا پایان عمر آن را به همراه خواهد داشت. اما داروهای موجود می‌توانند روند پیشرفت بیماری را کند کرده و اکثر افراد را قادر به زندگی طولانی و سالم سازند. این بیماری قابل انتقال بوده و از طریق مایعات بدن و خون  منتقل می‌شود.

بررسی دقیق‌تر ویروس ایدز

ویروس‌ها برای  حیات خود، نیاز به قرارگیری در سلول‌های زنده دارند؛ به همین علت، اچ آی وی در گلبول‌های سفید بدن انسان قرار می‌گیرد. درواقع این ویروس، در خارج از بدن، قدرت بیماری­‌زایی بسیار پایینی داشته و حتی در مدت زمان کوتاهی از بین می­‌رود. HIV به‌ راحتی توسط مواد ضدعفونی‌کننده (الکل، بتادین و…)، به خصوص وایتکس (هیپوکلریت سدیم) و حرارت بالای 57 درجه نابود می‌شود.

ویروس ایدز چگونه عمل می­کند؟

HIV هنگامی که وارد بدن می‌شود، سلول‌های سیستم ایمنی که سیستم دفاعی بدن را تشکیل می‌دهند، آلوده کرده و توانایی آن‌­ها در مبارزه با عفونت‌ها را کاهش می‌­دهد. درواقع، این ویروس وارد سلول‌­هایی به نام CD4 می‌شود که وظیفه محافظت از بدن در برابر باکتری­‌، ویروس­‌ و سایر میکروب­‌ها را برعهده دارند.

‌در ادامه، ویروس ایدز از سلول‌­های CD4 برای ساخت هزاران نسخه از خود استفاده می‌کند. نسخه‌های ایجاد شده، سلول­‌های CD4 را ترک کرده و باعث مرگ آن‌ها می‌شوند. بنابراین با تکثیر ویروس، تعداد سلول­‌های CD4 به طور چشمگیری کاهش پیدا می­‌کند. ممکن است 10 سال زمان لازم باشد تا عفونت اچ آی وی، به بیماری ایدز تبدیل شود.

انواع ویروس ایدز

دو نوع از ویروس مدنظر شناسایی شده است: HIV-1 و HIV-2  که هرکدام از آن‌ها شامل زیرگروه‌های متعددی می‌باشند.

HIV-1 عامل بیماری همه‌­گیر فعلی در سراسر جهان است، در حالی‌کهHIV-2 اغلب در غرب آفریقا و به ندرت در سایر کشورها دیده می‌شود.
HIV-2راه­‌های انتقال یکسانی با HIV-1 دارد، اما پروسه تبدیل آن به ایدز، بسیار کندتر است.
HIV-1 ناشی از عفونت انسان توسطSIVcpz می‌باشد که شامپانزه­‌ها را آلوده می‌کند؛ درحالیکه HIV-2 دراثر آلودگی با SIVsmm به وجود می‌آید که توسط مانگابی­‌های دوده‌­ای منتقل می­‌شود.

ویروس ایدز چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پس از ورود ویروس ایدز به بدن، سیستم ایمنی شروع به ترشح پروتئین‌­هایی به­‌نام آنتی‌­بادی می­‌کند که در ازبین بردن عوامل بیماری­‌زا نقش دارند. تشخیص بیماری، معمولا با بررسی وجود این آنتی‌بادی‌‌ها­ یا آنتی‌ژن­‌های HIV در ادرار، بزاق یا خون، انجام می‌شود.

در اغلب موارد، پزشکان از یک آزمایش خون ساده برای تشخیص عفونت HIV استفاده می­‌کنند. اگر نتیجه مثبت باشد (به این معنی که آنتی‌بادی یا آنتی‌ژن ویروس ایدز در نمونه یافت شود)، تست DNA یا HIV RNA برای اطمینان بیشتر، تجویز می‌شود.

آنتی‌بادی‌­های HIV ممکن است 2 تا 4 هفته پس از ابتلای فرد به ویروس تولید شده، اما 3 تا 6 ماه طول بکشد تا امکان تشخیص آن‌ها در خون فراهم شود. بنابراین اگر فکر می­‌کنید در معرض  HIV قرار گرفته‌­اید اما آزمایش شما منفی است، بهتر است دوباره تست بدهید! تا پیش از مشخص شدن نتیجه نهایی، اقداماتی برای جلوگیری از انتشار ویروس انجام دهید. شما می‌­توانید در اکثر مطب‌­های پزشکان، واحدهای بهداشت عمومی، بیمارستان‌­ها و کلینیک‌­های مراقبت از HIV تست اچ ­آی ­وی را انجام دهید.

اهمیت پیشگیری

با توجه به این موضوع که واکسن یا دارویی برای پیشگیری و درمان قطعی بیماری ایدز وجود ندارد، اطلاع رسانی به تمامی اقشار جامعه در رابطه با راه‌­های انتقال و پیشگیری بسیار اهمیت دارد. با توجه به اینکه یکی از راه­‌های مهم انتقال ویروس ایدز، از طریق خون است، رعایت اصول بهداشتی و مراقبتی برای جلوگیری از دریافت ویروس لازم و ضروری می‌باشد. آگاهی پرسنل مراقبت‌­های بهداشتی در مورد ماهیت بیماری بسیار مهم است که در این مقاله به طور مختصر توضیح داده شد.

منابع:

www.patient.co.uk/doctor/The-Human-Immunodeficiency-Virus-(HIV).html

https://www.cdc.gov/hiv/basics/whatishiv.html

https://www.aidsmap.com/about-hiv/hiv-lifecycle

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001620/

http://pubs.cpha.ca/PDF/P7/19665.pdf

 

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

3 نظر در “ویروس ایدز

  1. جعفر گفت:

    سلام من چند شب پیش رابطه داشتم و تا زمانی که از و ا ژ ن بوده کاندوم داشتم ولی از م ق ع د بدون کاندوم یعنی میشه ایدز گرفته باشم

    1. محسن جعفری گفت:

      درود و احترام
      بله . احتمال انتقال با رابطه م ق ع د ی نسیبت به رابطه و ا ژ ینال خیلی بیشتره . برعکس انجام میدادید بهتر بود. سعی کنید همیشه کاندوم استفاده کنید

      1. جعفر گفت:

        مرکز بیماری ها رفتاری کجایه من شهر مشهدم و اینکه رایگانه و اینکه بیمه تامین اجتماعی دارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *