ایدز

آیا ایدز باعث لاغری می‌شود؟

آیا ایدز باعث لاغری می‌شود؟

ایدز بیماری است که توسط ویروسی به‌نام HIV ایجاد شده و باعث تضعیف سیستم ایمنی می‌شود. این عفونت می‌تواند باعث کاهش وزن بیماران شود که به دلایل زیادی رخ می‌دهد. در سال 1993 سندروم هدر رفتن یا کاشکسی در بیماران مبتلا به مرحله آخر بیماری ایدز، توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا (CDC) تعریف شد.

سندرم هدر رفتن، منجر به کاهش بیش از 10 درصد از کل وزن بدن و کاهش توده عضلانی طی یک ماه می‌شود. از علائم دیگر این سندرم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·        تحلیل چربی و توده‌های عضلانی

·        از دست دادن اشتها

·        کم خونی

·        ضعف و خستگی
(۱)

آیا ایدز باعث لاغری می‌شود؟

به‌طورکلی، کاهش وزنِ بیش از ۵ درصد در افراد HIVمثبت می‌تواند از دلایل پیشرفت سریع بیماری باشد و کاهش بیش از ۱۰% وزن بدن بدون هیچ
علتی، خطر مرگ و میر در مرحله آخر این بیماری را تا ۶ برابر افزایش می‌دهد.بنابراین هر کاهش وزن قابل توجه در بیماران مذکور، نیاز به پیگیری دارد. این کاهش وزن می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد:

·        حضور عوامل فرصت‌طلب در بدن مانند مایکوباکتریوم آویوم کمپلکس، عفونت سیتومگالوویروس و پنوموسیستیس کارینی (۲). پاتوژن‌های باکتریایی و قارچی با  اختلال در جذب و افزایش اسهال طولانی باعث لاغری
در مبتلایان به ایدز می‌شوند.

·        کاهش اشتها به‌دلیل حالت تهوع، افسردگی، تغییر حس چشایی و سوزش دهان و گلو در هنگام بلع غذا در اثر عفونت‌های قارچی و ویروسی در دهان، می‌تواند باعث کمبود انرژی و کالری در افراد و نهایتاً لاغری آنان شود (۳).

·      لیپوآتروفی، به‌ویژه در مردان مبتلا به ایدز دیده می‌شود. این عارضه باعث کاهش چربی در پاها، بازو‌ها و باسن و ایجاد فرورفتگی در صورت، گونه‌، شقیقه و چشم‌ها می‌شود (۴).

مقاله مرتبط:علائم ایدز در روزهای اول تا انتها (همه‌ علائم در طی زمان و در هر مرحله)

ملاک سندرم هدر رفتن، کاهش توده عضلانی است و نه کاهش بافت چربی! در بعضی افراد ممکن است توده عضلانی بدن کاهش یافته اما میزان بافت چربی افزایش پیداکند. بنابراین در برخی موارد لاغری افراد محسوس نمی‌باشد، با این وجود به دلیل کاهش توده عضلانی بدن، سندرم هدر رفتن در فرد مبتلا به ایدز رخ داده‌است (۵).

امروزه با تشخیص به‌موقع و مصرف منظم داروهای ضد رتروویروسی تا حدود زیادی می‌توان از بروز لاغری و سندرم هدر رفتن در مبتلایان ایدز جلوگیری کرد. بهتر است این افراد برای حفظ توده عضلانی خود، رژیم غذایی با کالری و پروتیئن بیشتری دریافت کنند (۶).

 

منابع:

)۱)https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/1999/0901/p843.html

(۲)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7613731/

(۳)https://www.medicalnewstoday.com/articles/hiv-wasting-syndrome#causes

(۴)https://www.webmd.com/hiv-aids/guide/aids-wasting-syndrome

(۵)https://www.verywellhealth.com/hiv-wasting-syndrome-aids-defining-condition-48955

(۶)https://www.hiv.va.gov/patient/diagnosis/OI-wasting-syndrome.asp

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *