ایدز

دوره پنهان ایدز

دوره پنهان HIV

در خصوص دوره پنهان ایدز باید گفت human immunodeficiency virus (HIV) ویروسی است که به سلول­‌های سیستم­‌ایمنی، آسیب زده و توانایی بدن در مقابله با انواع بیماری­‌ها را کاهش می­‌دهد. این ویروس درصورت پیشرفت در بدن، می‌تواند وضعیتی به­‌نام ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی را به‌­وجود بیاورد که به دوشکل تعریف می‌­شود:

§       افراد آلوده به HIV که تعداد CD4 (نوعی سلول سیستم‌­ایمنی) آن­‌ها به کمتر از 200 عدد رسیده‌­است. شمار این سلول‌­ها در افراد سالم حدود 600 یا بیشتر بوده و مسئول مبارزه با عفونت‌­های مختلف می­‌باشند.

 

§       افراد آلوده به HIV که حداقل با یک یا چند اختلال مرتبط با مراحل پیشرفته این بیماری درگیر باشند؛ مانند تعدادی از سرطان‌­­ها و عفونت‌­های مشخص که به‌­دنبال تضعیف سیستم ایمنی رخ داده و به اصطلاح بیماری­های “فرصت­‌طلب” نامیده می‌­شوند.

متاسفانه درحال حاضر، درمان قطعی برای این اختلال وجود ندارد، اما پیشرفت قابل­‌توجهی در رابطه با داروهای موجود انجام شده­‌است که اکثر افرادِ مبتلا را قادر به زندگی سالم و طولانی می­‌سازد. به­‌عبارتی می­‌توان گفت، امروزه باتشخیص زودهنگام و شروع درمان به‌­موقع، اغلب افراد HIV مثبت، درگیر بیماری‌­های ایدز نشده و عمری تقریبا
طبیعی خواهند داشت (1،2).

مراحل پیشرفت بیماری و علائم آن

عفونت اچ آی وی در سه مرحله اتفاق می‌­افتد که علائم آن در هر استیج متفاوت است، مرحله اول، عفونت حاد نامیده می‌­شود که معمولا حدود 2 تا 6 هفته پس از ابتلای فرد رخ داده و علائمی مشابه آنفولانزا ایجاد می­‌کند. این نشانه­‌ها شامل موارد زیر می­‌باشند:

–      تب

–      سردرد

–      احساس ناراحتی بی­دلیل

–      بزرگ شدن غدد لنفاوی

–      گلو درد

–      اسهال

–      راش و بثورات پوستی

باید این نکته را درنظر داشت که علائم گفته­‌شده، تقریبا در 5 نفر از هر 10 نفر دیده نمی­‌شوند و برای تشخیص صحیح، نیاز به انجام آزمایش است. در ادامه، علائم طی یک تا دو هفته برطرف شده و فرد وارد مرحله جدیدی از بیماری می­شود که به آن دوره پنهان ایدز یا دوره کمون نیز گفته می­‌شود (1).

دوره پنهان ایدز

در این بازه، ویروس در بدن حضور دارد و به سلول­‌های جدید آسیب می‌­زند اما هیچ علامتی ایجاد نمی‌­کند. به‌­عبارتی شخص، آلوده به ویروس است اما کاملا بدون علائم بوده و
ممکن است از وجود HIV در بدن خود اطلاعی نداشته­‌باشد. این وضعیت می­‌تواند 10 الی 15 سال ادامه پیداکند اما به‌­معنای ازبین رفتن ویروس نیست و امکان انتقال ویروس از فرد آلوده به دیگران وجود دارد. با گذشت زمان سلول‌­های CD4 بیشتری از بین رفته و بدن در ریسک ابتلا به بیماری­‌های متنوع‌­تری قرار می‌­گیرد. بنابراین اگر ویروس اچ آی وی در این مرحله تشخیص داده نشده و درمان آغاز نشود، سیستم ایمنی به‌­شدت آسیب می­‌بیند و بیماری وارد مرحله سوم یا ایدز می‌­شود (3).

علائم مراحل انتهایی بیماری

اگر شمار سلول­‌های CD4 تقریبا به کمتر از 200 عدد برسد، AIDS یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی پدید می‌­آید که در این شرایط احتمال ابتلا به­ عفونت‌­های باکتریایی، ویروسی و قارچی افزایش پیدا می‌­کند. به‌­عبارتی بدن درمعرض بیماری­‌های ساده­­‌ای قرار می­گیرد که درحالت عادی توانایی مبارزه با آن­ها را داشته‌­است. این دوران با ظهور علائم زیر همراه است:

–      بزرگ‌­شدن غدد لنفاوی بیش از 3 ماه

–      کمبود انرژی

–      کاهش وزن

–      تب و تعریق مکرر

–      عفونت‌­های قارچی مکرر (دهانی یا واژن)

–      بثورات پوستی مداوم یا پوسته‌­پوسته شدن پوست

–      عود مداوم اسهال

–      از دست­‌دادن حافظه کوتاه­ مدت

–      بروز یک یا چند عفونت مرتبط با فعالیت ویروس اچ آی وی و تضعیف سیستم ایمنی بدن مانند سل یا انواع خاصی از ذات‌­الریه (1،4)

درنهایت باید توجه داشت که تشخیص قطعی این بیماری، تنها با انجام آزمایش ممکن است و تصمیم‌­گیری براساس علائم، غیرمنطقی است. زیرا همانطور که پیشتر اشاره شد، ممکن است فرد تامدت‌­ها در دوره پنهان به‌­سر ببرد و کاملا بدون علامت باشد. تشخیص و درمان سریع از کلیدی­‌ترین نکات در این بیماری است که می­‌تواند طول‌­عمر افراد را به‌­شدت تحت­‌تاثیر قرار دهد. بنابراین اگر به ­وجود این ویروس در بدن خود شک دارید، حتما آزمایش مربوطه را انجام داده و درصورت نیاز با پزشک مشورت کنید.

 

منابع:

1. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00617

2. https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/

3. https://www.healthline.com/health/hiv-aids/early-signs-hiv-infection#early-hiv-symptoms

4. https://www.webmd.com/hiv-aids/understanding-aids-hiv-symptoms

این مطلب برایتان مفید بود؟
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *